2024 жылдан бастап қоғамдық тамақтану нысандарына қандай тексеру жүргізіледі
Павлодар облысының кәсіпкерлер палатасында қоғамдық тамақтану объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық бақылау және білім беру объектілерінде тамақтан уланудың алдын алу жөніндегі өңірлік департаментінің семинары өтті. Осыдан бір жыл бұрын облыс жаппай тамақтан улану жағдайлары бойынша Қазақстанда екінші орын алды.
СЭБД өкілдері мейрамханалар, кафелер мен асханалардың басшылары мен өкілдеріне Қазақстанның халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы кодексінде «Жеке кәсіпкерлер мен заңды тұлғалардың қызметкерлердің денсаулығын қорғау жөніндегі міндеттері» 82-бабы бар екенін еске салды. Ол санитариялық-эпидемияға қарсы, профилактикалық іс-шараларды жүргізу, санэпид саламаттылығы саласындағы нормативтік-құқықтық актілерді орындау, орындалатын жұмыстардың қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз ету, өндірістік бақылау, мемлекеттік органды авариялық жағдайлар, өндірістің тоқтауы және технологиялық процестердің бұзылуы туралы уақтылы хабардар етуді талап етеді. Сондай-ақ қызметкерлердің гигиеналық дайындығын қамтамасыз ету, санитариялық-эпидемиологиялық салауаттылық саласындағы лауазымды тұлғаларға зертханалық зерттеулер жүргізу үшін өнімдер, шикізат, тауарлар, өндірістік ортаның сынамаларын алу мүмкіндігін беру, қызметкерлерді куәландыратын құжаттарсыз жұмыс істеуге жол бермеу, медициналық куәландыру, гигиеналық дайындықтан өту, мемлекеттік органға тіркеу және есеп беру құжаттамасын тексеруді қамтамасыз ету, адамдардың өміріне немесе денсаулығына қауіп төнген жағдайда кәсіпкерлік және өзге де қызметті тоқтата тұру, оларда дезинфекция, дезинсекция, дератизация жүргізу, сонымен қатар өз есебінен және басқа да талаптарды орындау көзделген.
Эпидемиологтар ел Президентінің жарлығымен Қазақстанда әлі де шағын және орта бизнесті тексеруге мораторий бар екенін еске салды, сондықтан бөлім қызметкерлері 2019 жылдан бері өз тексерулерін жүргізбеді. Олардың айтуынша, биыл мораторий аяқталып, 2024 жылы тексерулер қайта басталады. Қоғамдық тамақтану объектілерін кәсіби бақылауды эпидемиологтар асханаларға, кафелер мен мейрамханаларға бару арқылы жүргізеді. Кәсіпкерлерді біліктілік талаптарына сәйкестігі мен жоспардан тыс тексерулер күтілуде.
«2023 жылы бізде жаппай тамақтан уланудың 5 жағдайы тіркелді. Бұл республика бойынша екінші орын. Бір жағдай мектептердің бірінің асханасында – Шарбақты ауданында тіркелді», – деп хабарлады санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің өкілдері.
Пікір қалдыру:
Пікірлер: